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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE.
Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous Materials
Safety Administration

Aug 11 201

Mr. Patrick Bowie
Director of Utilities
City of LaGrange
P.O. Box 430
LaGrange, GA 30241

Dear Mr. Bowie:

On August 10, 2010, the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration’s Office of
Pipeline Safety (OPS) issued a letter of interpretation on the regulatory status of your landfill gas
system. OPS concluded that the pipeline that originates at the outlet of your compressor station
and delivers gas downstream to a large volume customer is a transmission line. (49 CFR 192.3.)
OPS also stated, in res;l)onding to your request to affirm, clarify, or rescind a March 12, 1992,
letter of interpretation, that the agency had established new requirements for “onshore gas
gathering lines” in a March 2006 final rule (71 FR 13302), and that those requirements
“chang[ed] the agency’s approach from that which was employed in the early 1990s.”

By letter dated August 13, 2010, you asked OPS to provide further clarification on the regulatory
status of your landfill gas system. Specifically, you asked whether the facilities located upstream
of the outlet for the compressor station and on the landfill grounds are part of a gathering line or
production facility.? You stated that OPS and the Georgia Public Service Commission (GPSC)
have indicated that those facilities are used for the onshore gathering of gas, but that you believe
they should be classified as production facilities.

The gas pipeline safety requirements at 49 CFR Part 192 are generally applicable to “pipeline
facilities and the transportation of gas, including pipeline facilities and the transportation of gas
within the limits of the outer continental shelf as that term is defined in the Outer Continental
Shelf Lands Act (43 U.S.C. 1331).” (49 CFR 192.1(a).) The requirements do not, however,
apply to the “[o]nshore gathering of gas . . . [tJhrough a pipeline that operates at less than 0 psig
(0 kPa),” or “[t]hrough a pipeline that is not a regulated onshore gathering line (as determined at
§ 192.8).” (49 CFR 192.1(b)(4)(i)-(ii).)

' In the Matter of Mr. Edward M. Steele, PHMSA Interp. # P1-92-010 (Mar. 12, 1992).

? According to the information submitted with your letter, the following facilities are located on the grounds of the
LaGrange landfill: (1) a series of perforated vertical and horizontal pipes, which are installed in the landfill cells for
gas collection, (2) a dual blower system, which creates a vacuum to pull the gas through the collection system, (3) a
mixer tank and valve, which is used to direct the gas either to a flare or to a set of dual compressors, (4) the dual
compressors, which are used to increase the pressure of the gas to 35 to 45 psi, and (5) an air cooler and chiller
system, which reduces the gas temperature to remove excess moisture and contaminants prior to delivery.

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to
help the public understand how to comply with the regulations.



A gathering line is generally defined at 49 CFR 192.3 as “a pipeline that transports gas from a
current production facility to a transmission line or main.” The definition of an onshore gas
gathering line is further refined by the provisions in the American Petroleum Institute
Recommended Practice 80, “Guidelines for the Definition of Onshore Gas Gathering Lines,”
(1* Edition, April 2000) (API RP 80), a consensus industry standard incorporated into 49 CFR
Part 192 by reference, with certain limitations. (49 CFR 192.7-192.8.)

Specifically, 49 CFR 192.8(a) states that “[a]n operator must use API RP 80 . . . to determine if
an onshore pipeline (or part of a connected series of pipelines) is an onshore gathering line.”

49 CFR 192.8(a)(1) further states that “[t]he beginning of gathering, under section 2.2(a)(1) of
API RP 80, may not extend beyond the furthermost downstream point in a production operation
as defined in section 2.3 of API RP 80.”

With regard to the two referenced provisions, section 2.2(a)(1) of API RP 80 states, in relevant
part, that a gathering line is “any pipeline or part of a connected series of pipelines used to . . .
transport gas from the furthermost downstream point in a production operation to the furthermost
downstream of [certain specified] endpoints.” Section 2.3 of API RP 80 states that a production
operation is “piping and equipment used for production and preparation for transportation or
delivery of hydrocarbon gas and/or liquids and includes the following processes: (a) extraction
and recovery, lifting, stabilization, treatment, separation, production processing, storage, and
measurement of hydrocarbon gas and/or liquids; and (b) associated production compression, gas
lift, gas injection, or fuel gas supply.™

You stated that all of the facilities located upstream from the outlet to the compressor station are
used for the extraction of gas and that these production facilities are not subject to the pipeline
safety requirements at 49 CFR Part 192. You rely on a March 12, 1992, letter of interpretation,
and the absence of any contrary provision in the current regulations, to support that conclusion.

In the former interpretation, OPS considered the applicability of 49 CFR Part 192 to a landfill

gas system in Gahanna, Ohio. As in this case, that system “consist[ed] of a network of vacuum

lines that collect gas from various wells in the landfill, a compressor station at the end of the

collection lines, and two pressurized lines that transport gas downstream from the compressor

~ station to industrial customers.” Citing the definitions in effect at that time for gas transmission
" and gathering lines, OPS stated in that letter that “Part 192 does not apply to production

facilities.” OPS then concluded that:

In the [Gahanna, Ohio] landfill system, the vacuum lines and compressor station
are used to extract gas from the landfill. These facilities are, therefore, production
facilities, and are not subject to 49 CFR Part 192.

As noted in the response to your original request, PHMSA has issued regulations that are no
longer consistent with the above approach. Vacuum lines and other onshore gas gathering lines

? See also API RP 80, 2.3.1 (guidance on basic production operations), 2.4 (providing supplementary definitions for
use in applying definition for production operation).
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that operate at less than 0 psig are covered by a specific exemption at 49 CFR 192.1(b)(4)(i),* a
new method for defining onshore gas gathering lines is codified at 49 CFR 192.7-192.8, and that
method is based, in large part, on API RP 80, a consensus industry standard issued several years
after the March 12, 1992, letter of interpretation. OPS also recently concluded, in a March 8,
2011, letter of interpretation, that the facilities located on the grounds of another landfill gas
system were used for the onshore gathering of gas under the current regulations.’

Accordingly, OPS concludes that the facilities located on the grounds of the LaGrange landfill
between the outlet for the extraction wells and the outlet for the compressor station are used for
the onshore gathering of gas. Any vacuum lines and other facilities that operate at less than
atmospheric pressure are exempt from the gas pipeline safety requirements. (49 CFR
192.1(b)(4)(1).) However, any facilities that operate at or above atmospheric pressure are part of
an onshore gas gathering line. (49 CFR 192.7-192.8.)°

[ hope that you find this information helpful. If I can be of further assistance, please contact me
at 202-366-4046.

Sincerely,

! Jghn e
Director, Division of
Standards and Rulemaking

cc: Danny L. McGriff
Director, Facilities Protection Unit
Georgia Public Service Commission

* As part of the rulemaking that led to the issuance of 49 CFR 192.1(b)(4)(1), PHMSA specifically referenced
“vacuum lines” in discussing the gas pipeline facilities that would be covered by that exception. See 70 Fed. Reg.
57536, 57543 (Oct. 3, 2005) (“The proposal would exclude onshore gathering lines that operate under vacuum, or at
less than atmospheric pressure. Any failure of a vacuum line would tend to draw air into the pipeline rather than
release natural gas to the atmosphere. PHMSA believes this factor sufficiently reduces the level of risk so regulation
is unnecessary. 49 CFR 192.1(b)(4) would be amended to exclude these vacuum lines from 49 CFR Part 192.”).

> See City of Glendale Water & Power, PHMSA Interp. # PI-10-0016 (Mar. 8, 201 1) (concluding that part of a
pipeline in a landfill gas system was a gathering line under 49 CFR Part 192).

® It is worth noting that the pipeline in the LaGrange system which delivers gas downstream to a large volume
customer could still be regulated as a transmission line even if all of the facilities located on the landfill grounds
were used solely for the production of gas. See also APIRP 80, 2.3.1.2 (stating “that all or part of the gas from a
production operation may go directly to a distribution facility, a transmission facility or a large volume end user
without entering a gathering line.”).

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations
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August 13, 2010

Mr. John A. Gale

Director, Office of Regulations

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
1200 New Jersey Avenue, SE

Washingtoin, D.C. 20550

Mr. Gale:

| have received your letter of interpretation dated August 10, 2010 regarding the City of
LaGrange’s landfill gas operation. | tried to reach you by phone last week but was
unsuccessful, so hopefully this letter will adequately convey my continuing concerns.
The question that was asked does not appear to have been answered (“whether or not
the piping in a landfill gas collection system meets the definition of ‘gathering line’
under 49 CFR Part 192.3”). We are for the moment focused solely on the equipment
located within the landfill boundaries and not on the pipeline that delivers gas from the
landfill to consumers.

PHMSA’s interpretation letter #P1-92-010 clearly states “In a landfill system, the vacuum
lines and compressor station are used to extract gas from the landfill. These facilities
are, therefore, production facilities...” On the other hand, we provided you with a
recent email from PHMSA and a letter from the Georgia Public Service Commission
stating that this same equipment is considered gathering lines. We tend to agree with
the original letter of interpretation because the landfill gas system does not appear to
satisfy the definitions in APl RP-80 “Guidelines for the Definition of Onshore Gas
Gathering Lines”, and we cannot identify any policy changes or rulemaking activities
that would have affected this conclusion. The “Final Rule for Gas Gathering Line
Definition; Alternative, Definition for Onshore Lines and New Safety” referenced in your
letter made certain on-shore, rural gathering lines jurisdictional and did not address
landfill gas collection systems.

CITY OF LAGRANGE
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It would be greatly appreciated if you could take another look at my request for
interpretation and provide some assistance in resolving this continuing contradiction.

Sincerely,

Patrick Bowie
Director of Utilities

€ Danny McGriff, Director, Georgia Pubiic Service Commission
Kelli Leaf, Staff Attorney, Georgia Public Service Commission
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